FLORIEN 06 82 04 43 21

Gebrek aan Magnesium

door Florien

Magnesium (Mg) is een essentieel mineraal die bij enorm veel lichaamsfuncties is betrokken. Gebrek aan magnesium wordt dus duidelijk bemerkt en veroorzaakt allerlei storingen in het lichaam. Zo worden verstijfde spieren vaak veroorzaakt door magnesiumgebrek.   

Stijve spieren ontspannen dus weer onder invloed van magnesium. Een bad waarin magnesiumzout wordt opgelost heeft een heilzame werking. Maar een voetenbad met magnesium helpt ook al enorm!

Magnesium wordt veel gebruikt om handen stroever te maken bij sportactiviteiten zoals turnen en wanden beklimmen. Maar intensief sporten verhoogt ook de behoefte van het lichaam naar magnesium. 

Magnesium is nodig

Magnesium heb je dagelijks nodig, je lichaam kan het zelf niet maken en kan het niet opslaan voor later gebruik. Ook een overconsumptie van calcium (zorgt voor de aanspanning van de spieren) kan een relatief magnesiumtekort veroorzaken aangezien deze twee mineralen elkaar in evenwicht houden. Magnesium is verantwoordelijk voor het soepel functioneren van ons spierstelsel, ook het zenuwstelsel snakt naar magnesium. Bij opname via orale inname zoals met voeding of als supplement, geeft het lichaam prioriteit aan calcium boven magnesium. Dan is magnesium opname via de huid soms te prefereren.

Oorzaken van magnesiumgebrek:

Magnesiumgebrek kan verschillende oorzaken hebben.

  • Verhoogde stress. Stress situaties verhogen onze behoefte aan magnesium.
  • Sporten verhoogt de magnesiumbehoefte. De verhoogde spieractiviteit vraagt magnesium. Daarnaast wordt magnesium ook nog eens uitgescheiden tijdens het transpireren.
  • Slechte voeding. Witbrood, fastfood en snoep bevatten nauwelijks magnesium en cola-drinks beroven ons lichaam van dit mineraal. Maar zelfs de mensen die bewust gezonde voeding kiezen slagen er niet in voldoende magnesium uit de voeding te halen dankzij de uitloging van de grond, monoculturen en toepassing van gewasbescherming en goedkope op kalium gebaseerde kunstmestsoorten. Kalium wordt gemakkelijk door planten opgenomen en verdringt zodoende het magnesium.
  • De opname van magnesium wordt moeilijk bij hoge concentraties calcium, fosfor, vet, proteïne en alcohol of een gebrek aan vitamine B1 en B6.
  • Het gebruik van sommige geneesmiddelen kan een magnesium tekort veroorzaken. Zoals plastabletten, bloeddrukverlagers, laxeermiddelen en hartversterkende middelen als digitalis.
  • De zwangerschap vraagt ook om meer magnesium, voor oa de groei van de foetus en als gevolg van de hormonale veranderingen wordt er t0t 25% meer magnesium via de nieren uitgescheiden. Misselijkheid, krampen en hoge bloeddruk kunnen ook met een magnesiumgebrek te maken hebben.

 

Therapeutisch gebruik van magnesium

Extra magnesium innemen kan oraal via tabletten of via de huid. Orale inname is altijd afhankelijk van een gecompliceerd absorptieproces en maximaal 20 tot 30 procent van de ingenomen hoeveelheid magnesium wordt werkelijk door het lichaam opgenomen.

Magnesiumtoevoer via de huid is een interessante optie. Dit kan doormiddel van magnesiumolie, magnesiumgel of vlokken. Het voordeel van magnesiumgel of olie is dat het direct op de ‘pijnlijke’ plek kan worden aangebracht.

In de praktijk maak ik gebruik van de magnesium producten van Zechsal.

Magnesiumolie heeft een olieachtige textuur maar is geen olie. Elke magnesiumchloride-molecuul bindt zes watermoleculen. Dankzij deze hygroscopische eigenschap blijft magnesiumchloride praktische altijd in een vochtige staat wat opname via de huid vergemakkelijkt. Magnesiumolie mag niet in contact komen met de ogen. Niet gebruiken op pas geschoren huid of bij open wondjes. Kan prikken/tintelen op de huid. Probeer eerst een lage dosis en voel hoe je huid reageert. Je kan het met water verdunnen en met water eenvoudig afspoelen.

Magnesiumgel bestaat uit geconcentreerde magnesiumchloride en een gel-vormer. Er zijn ook producten op de markt waaraan werkzame bestanddelen zijn toegevoegd zoals de sportgel van Zechsal. Hieraan is OptiMSM toegevoegd. OptiMSM is een bron van organisch zwavel. Het zorgt voor een betere opname van magnesium, remt ontstekingen in je lichaam en bevordert de aanmaak van kraakbeen.  Magnesiumgel kan je goed gebruiken bij massages. Gel smeert goed uit en masseert lekker in. De overgebleven gel trekt in of kan met warm water worden afgespoeld.

Magnesiumvlokken hebben een vaste vorm maar bestaan voor de helft uit gebonden water. De vlokken kunnen in bad of in een voetenbad worden gebruikt. Je kan magnesiumolie ook in bad of in een voetenbad gebruiken! De inwerking in een bad of voetenbad is minimaal 20 minuten. En de temperatuur ongeveer 37 graden. Voor een bad gebruik je ongeveer 500 gram en voor een voetenbad veel minder, ca 150 gram in 5 liter.  Een magnesium voetenbad kan je twee- of driemaal gebruiken. Wel dient het water voor hergebruik opnieuw te worden verwarmd.

Deze producten van Zechsal zijn op de praktijk te koop.

 

Bronnen informatie:  Evenwijs  |  Zechsal

Gerelateerde artikelen

Gerelateerd