FLORIEN 06 82 04 43 21

Blog

 

De kennis van het menselijk lichaam blijft zich ontwikkelen en inzichten van 10 jaar geleden worden vaak weer ingehaald of bijgewerkt door nieuw onderzoek. Lichaamstherapie Texel werkt klachtgericht en past massagetherapie en orthomoleculaire therapie toe.

 In deze blog vind je meer informatie over beide therapieën.

 

Voedingsadvies 

Vaak Gestelde Vragen

Hoe ziet een voedingsadvies eruit?

Meestal geven fysieke, emotionele en of mentale klachten aanleiding tot het bezinnen op de voedselinname. In de orthomoleculaire natuurgeneeskundige therapie wordt gekeken naar de inname van voedingstoffen en wat dat voor gevolgen kan hebben. Natuurlijk ook naar wat er niet wordt ingenomen en mogelijke gebreken veroorzaakt. In het gesprek hierover ontstaat er een beeld van de gewenste wijzigingen hierin en welke effecten dat teweeg zal brengen. Op basis hiervan wordt een voedingsadvies samengesteld.

Wat is het verschil tussen suiker en zoetstoffen?

Suiker is ook een zoetstof alleen verkregen uit natuurlijke bronnen zoals biet en riet. Het heeft een nadelig effect op de energiehuishouding van het lichaam. Vervang suiker liever door stevia, honing of agavesiroop. De kunstmatige zoetstoffen zoals aspartaam ed. in zoetjes en lightproducten hebben een nadelig effect op het zenuwweefsel en de bloedsuikerspiegel.   

Wat wordt bedoeld met het voedsel van de jager/verzamelaar?

De mens in de oertijd leefde van de jacht en wat hij kon verzamelen aan noten en bessen. De genen van de mens zijn nog ingesteld op die tijd en sturen de lichaamsprocessen aan vanuit die informatie. De mens moest er op uit om voedsel te zoeken en ging zuinig om met de reservevoorraden. Die mens verkreeg zijn energie door vetverbranding. Door de hoge inname van glucose tegenwoordig, is de mens overgegaan op glucoseverbranding en slaat al het 'overtollige' op als vetweefsel. Dat is een groot verschil!

Wat zijn goede en slechte vetten?

Vetten zoals roomboter (grasboter nog beter), olijfolie, druivenpitolie en kokosolie worden goed door het lichaam verdragen, verwerkt en verbrand. Vetten zoals margarine en halvarine maar ook maiskiemolie, tarwekiemolie, sojaolie en de veelgebruikte zonnebloemolie, zijn minder goed voor het lichaam. Deze vetten en oliën werken ontstekingsbevorderend in het lichaam. 

Wat zijn de zgn. beschavingsziekten?

Met de introductie van het 'gemaksvoedsel' en 'designerfoods', zijn ook de beschavingsziektes geïntroduceerd. Dat is voedsel dat (kunstmatige) geur-, kleur- en smaakstoffen bevat, aspartaam, vulstoffen, resten bestrijdingsmiddelen, weekmakers en gifstoffen. Al deze lichaamsvreemde stoffen storen de processen in ons lichaam en zorgen ervoor dat functies ontregeld worden en dragen bij aan chronische stoornissen in het lichaam.