FLORIEN 06 82 04 43 21

Supplementen

Om alle lichaamsfuncties goed te laten werken, is goede voeding nodig dat de benodigde essentiële nutriënten bevat. Toch blijkt vaak dat zelfs dan aanvulling met supplementen noodzakelijk is.  

“Verhelp klachten met behulp van vitaminen en mineralen”

Supplementen

Het lijkt allemaal nieuw en van de laatste tijd, maar misschien heb je als kind ook al levertraan capsules of zelfs nog vloeibaar op een lepel mogen innemen. Dan ging het om onder andere extra vitamine D in de winterperiode. Wie kent uit de geschiedenislessen niet de verhalen van scheurbuik bij zeelieden; veroorzaakt door een tekort aan vitamnie C. Dit werd opgelost door zuurkool, rijk aan vit C, in vaten aan boord mee te nemen. Deze simpele aanvullingen op de dagelijkse voeding om aandoeningen te voorkomen, werden niet vreemd gevonden. We zijn intussen jaren verder waarin zoveel meer duidelijk is geworden over de werking van allerlei voedingsstoffen.  

De werking

Dankzij onderzoek is absoluut duidelijk geworden hoe belangrijk goede voeding is. Want die bevat van nature de ingrediënten die de mens nodig heeft om het lichaam als biologische machine goed te laten werken. Helaas is het ook zo dat goede voeding die rijk is aan nutriënten, niet als vanzelfsprekend bij de mens op het menu staat. Door tekorten in essentiële voedingsstoffen, ontstaan verstoringen in de lichaamsprocessen met gebreken en ongemak tot gevolg. Langdurig gebrek aan bepaalde stoffen, kan leiden tot ernstige klachten. Er is veel bekend over het lichaam en welke nutrienten daarvoor noodzakelijk zijn zodat vele klachten gelukkig ook weer kunnen worden verholpen door deze nutriënten extra als supplement in te nemen.

Tekorten

  Het voorbeeld van toevoeging van levertraan aan de dagelijkse voeding is al genoemd. Zo ook de oplossing voor het vitamine C gebrek bij zeelieden. Wat te denken van kalktabletten indien er kalk tekort is bij mensen met broze botten of extra ijzer indien er sprake is van bloedarmoede. Tekort aan de noodzakelijke nutriënten verstoord dus de goede werking van het fysieke lichaam en zo ontstaan ongemak en gebreken. 

In de orthomoleculaire therapie wordt op actieve wijze gewerkt met aanvullende supplementen naast de voeding. Dit draagt dan naast het voedingsadvies, bij aan het verhelpen van lichamelijke gebreken ten gevolgde van tekorten in de voeding.  

Soorten supplementen

Er is een grote verscheidenheid in soorten supplementen met elk hun eigen werking. Zo kennen we supplementgroepen met mineralen, vitaminen, probiotica, vetzuren, aminozuren, vezels, enzymen, enz. Elk van deze groepen dragen bij aan een gezonde werking van het fysieke lichaam. 

Mineralen

Mineralen zijn zeer belangrijk voor de gezondheid van de mens. De mineralen nemen we op uit onze dagelijkse voeding die meestal uit plantaardig en dierlijk voedsel bestaat. Mineralen worden vaak met een multi aangevuld maar bijv. calcium, magnesium, ijzer etc. kunnen ook apart worden ingenomen.  

 

Vitaminen

Vitaminen zijn bepaalde voedingsstoffen die erg belangrijk zijn voor het functioneren van het lichaam. Chemisch gezien zijn het vaak zuren (bijv. foliumzuur, ascorbinezuur). Vitaminen moeten dagelijks worden aangevuld uit voeding en bij tekorten als supplement. Bijv een multi (A, B, C, E etc), een groep (B-complex) of apart (vit C). 

 

Plantenextracten

Planten bevatten naast mineralen en vitaminen ook andere hulpstoffen die een gunstig effect hebben op de lichaamsfuncties. Dat zijn bijv. de bioactieve stoffen (fytonutriënten). De werking van deze stoffen liggen op het vlak van anti-oxidant, ontstekingsremmer, fyto-oestrogeen, antibacterieel, enz. Allerlei beschermende regelfuncties dus.

 

Probiotica

Het spijsverteringsstelsel kan niet functioneren zonder bacterien, enzymen en andere stoffen. Het voedsel wordt na iname verteerd en afgebroken zodat de voedingsstoffen opgenomen kunnen worden. Dit gebeurt onder inwerking van zuren en micro-organismen (darmflora). Wanneer de darmflora verstoord raakt door bijv. antibiotica, kan aanvulling van nuttige darmbacterien nodig zijn. 

 

Vetzuren

Vetten of vetzuren zijn erg belangrijk voor het goed functioneren van het lichaam. Zij leveren energie, beschermen organen en zijn nodig voor transport van vetoplosbare vitamines. Er is een onderverdeling in enkel- en meervoudige onverzadigde vetzuren, verzadigde vetzuren en transvetten. Die laatste is bijzonder schadelijk. De meerv. onverz. vetzuren worden onderveeld in omega 3 of 6. Die omega’s worden veel aangeboden als supplement.

 

Aminozuren

Aminozuren zijn de bouwstenen van vitamines. Ze zijn aanwezig in cellen, spieren en weefsel. Aminozuren geven de cellen structuur en zijn ook voor het vervoer en de opslag van alle voedingsstoffen van cruciaal belang. Zij zijn noodzakelijk bij wondgenezing en herstel van weefsel. Er zijn zo’n 20 soorten aminozuren bekend. Allemaal behoren ze tot essentiële stoffen.  

 

Plantenvezels

Plantenvezels zijn geen leverancier van voedingstof maar zijn nodig bij de vertering van voedsel. Vezels komen onverteerd aan in de dikke darm en worden daar verwerkt. Vezels uit graan kunnen niet gefermenteerd worden en uit groente en fruit wel. Gefermenteerde vezels fungeren als prebiotica (geen pro..) en dienen als voedsel voor de darmbacteriën. Extra vezels haal je bijv. uit Psylliumpoeder.  

 

Enzymen

Enzymen zijn stoffen die door het lichaam zelf geproduceerd worden tbv de spijsvertering. De alvleesklier produceert enzymen zodra er voedsel uit de maag aankomt in de dunne darm. Dat zijn bijv. amylase en protease. Amylase breekt zetmeel af en protease vooral koolhydraten. Elk enzym is gekoppeld aan bepaalde voedselstoffen. Voedselintoleranties en darmproblemen kunnen ondersteund worden mbv een specifiek enzymsupplement. 

 

Extra supplementen

Een supplement is eenvoudig te vertalen naar ‘aanvulling’ (vergelijk de zandsuppletie om het Texelse strand op te hogen). Wanneer er bepaalde klachten zijn die wijzen op tekorten in voeding, kan met behulp van voedingsadvies en/of een supplement ondersteund worden. Aanvulling van het tekort kan een groot verschil maken. Zoals hierboven is te lezen, zijn er allerlei groepen waar suppletie op mogelijk is. Er zijn veel merken op de markt waarbij er ook grote kwaliteitsverschillen in producten zijn. Lichaamtherapie Texel werkt uitsluitend met gerenommeerde merken met bewezen kwaliteit van grondstoffen.

Suppletieadvies

Naast een voedingsadvies kan er ook een suppletieadvies worden gegeven. Dit is uiteraard afhankelijk van de klachten die iemand ervaart en of dit te ondersteunen is via suppletie.

Indien er een advies tot suppleren wordt verstrekt, kunnen middelen besteld en direct naar jouw huisadres worden verzonden. Een advies houdt ook in hoeveel je van een bepaalde suppletie moet innemen en wanneer (bijv. voor, tijdens of na de maaltijd). Vragen die tijdens deze therapie opkomen, kunnen altijd gesteld worden via de mail, whatsapp of tijdens een vervolgconsult.

Zelf bestellen?

Bestel jouw vervolgorders voor supplementen zelf met behulp van kortingscodes. Hiermee bespaar je veel euro’s. Lichaamstherapie Texel kan ze ook voor jou bestellen en direct naar jouw huisadres laten verzenden.

Kijk hier voor de merken die Lichaamstherapie Texel veel gebruikt.

Stuur een email

Heb je een vraag over voedingssupplementen? Stel hier je vraag.

14 + 15 =