FLORIEN 06 82 04 43 21

Beter ontspannen? Neem Magnesium!

door Florien

Magnesium (Mg) is een mineraal en heeft een spierontspannende werking, waardoor stress en stuwing kan worden geneutraliseerd. Magnesium wordt ook gebruikt om handen stroever te maken bij sportactiviteiten zoals turnen en wanden beklimmen.  

Stijve spieren ontspannen onder invloed van magnesium zodat een bad waarin magnesiumzout wordt opgelost, een heilzame werking heeft. Maar een voetenbad met magnesium helpt ook al enorm!

Magnesium

Magnesium heb je dagelijks nodig, je lichaam kan het zelf niet maken en kan het niet opslaan voor later gebruik. Ook een overconsumptie van calcium (zorgt voor de aanspanning van de spieren) kan een relatief magnesiumtekort veroorzaken aangezien deze twee mineralen elkaar in evenwicht houden. Magnesium is verantwoordelijk voor het soepel functioneren van ons spierstelsel, ook het zenuwstelsel snakt naar magnesium. Bij opname via orale inname zoals met voeding of als supplement, geeft het lichaam prioriteit aan calcium boven magnesium. Dan is magnesium opname via de huid soms te prefereren.

In de praktijk maak ik gebruik van de magnesium producten van Zechsal.

Symptomen bij tekort:

Een belangrijk mineraal als magnesium dat essentieel is voor oa. ontspanning van het fysieke lichaam, wordt uiteraard gemist wanneer er tekort is. Herken je meerdere klachten zoals hieronder, dan kan aanvulling van magnesium deze klachten weer verhelpen. 

  • Allerlei nerveuze storingen zoals duizeligheid, trillen, gespannenheid en onrust (de spieren kunnen niet ontspannen!).
  • Het niet in slaap kunnen komen doordat u te gespannen bent, kan ook wijzen op magnesiumtekort.
  • Onrustige benen en kramp.
  • Lawaaigevoeligheid
  • Hartkloppingen
  • Koude voeten en handen
  • Hoofdpijn, migraine
  • Menstruatieklachten
  • Duizeligheid

Magnesium inname

Extra magnesium innemen kan oraal via tabletten of via de huid. Orale inname is altijd afhankelijk van een gecompliceerd absorptieproces en maximaal 20 tot 30 procent van de ingenomen hoeveelheid magnesium wordt werkelijk door het lichaam opgenomen.

Bij oudere mensen is de magnesiumopname via de darm nog minder effectief. Verhoog je de opname dan kan je misselijk worden, een opgeblazen gevoel of diarree krijgen.

Magnesiumtoevoer via de huid is een interessante optie. dit kan doormiddel van magnesiumolie, magnesiumgel of vlokken. Het voordeel van magnesiumgel of olie is dat het direct op de ‘pijnlijke’ plek kan worden aangebracht.

Goede bronnen van Magnesium

Magnesium zit vooral in groene groenten. Het komt namelijk voor in chlorofyl. Het zit dus ook veel in Chlorella (een zeealg) en kelp (zeewier). Verder komt magnesium ook veel voor in heilbot en garnalen. Maar ook in cashewnoten, zonnebloempitten en pompoenpitten.

Fruit kan ook een goede leverancier zijn van magnesium. En dan met name: citroenen, dadels, frambozen, pruimen, en avocado’s.

Tenslotte voor de liefhebber van chocola: ook cacao en cacaoproducten bevatten veel magnesium. 

 

Magnesium opname wordt verstoord door een aantal factoren

Er is een verstoorde absorptie van magnesium bij te hoge inname van fosfaatrijke producten zoals zuivel, frisdrank en sinaasappelsap. Wanneer er teveel alcohol, oxaalzuur (uit rabarber), fytinezuur (rauwe granen) of vetten in de darm aanwezig zijn, is de opname ook verstoord.

Is er een tekort in het lichaam aan vitamine B1 en B6, dan kan de opname van magnesium ook beperkt zijn.

Let op dat sommige omstandigheden de behoefte aan magnesium enorm versterken. Dat zijn stress (vreet magnesium), een verhoogde calcium inname en bij overmatig gebruik van alcohol en suiker.

Bron informatie:  Evenwijs  | Vitakruid  

Gerelateerde artikelen

Gerelateerd