FLORIEN 06 53 52 38 76

Voedingsadvies

Voeding is van groot belang voor de opbouw, instandhouding en herstel van het lichaam. Maak dat het de juiste voeding is want ‘je lichaam van morgen ligt vandaag op je bord’

“Laat voeding uw medicijn en medicijn uw voeding zijn”

Hippocrates (460 – 370 BC)

Voeding

Voeding is een noodzakelijk iets in ons leven. Iedereen is ermee bezig, de een meer dan de ander en elk mens weer op zijn eigen manier. Er bestaan ook allerlei opvattingen over voeding en wat lekker is. De keuze van voeding wordt beinvloed door de opvoeding, de kosten ervan, de persoonlijke smaak, de grootte van het gezin, de cultuur en meer van dat. Er is veel onderzoek gedaan naar de werking van voedselstoffen op het menselijk lichaam. Hieruit worden adviezen samengesteld die kunnen bijdragen aan een gezonde leefstijl en een goede werking van het lichaam. 

Werking van voeding

Wij staan er eigenlijk niet zo bij stil dat voeding ons welzijn sterk beinvloed. Het gaat dan niet zozeer om gezellige etentjes, een lekkere wijn uitzoeken of met elkaar koken. Het gaat dan om wat voedsel met ons lichaam doet. Voedsel bestaat naast smaak uit allerlei nutriënten en deze bouwstoffen, mineralen en vitaminen zijn belangrijk voor de werking van ons lichaam. Deze biologische machine functioneert alleen goed als wij de benodigde voedingsstoffen er in stoppen want al deze stoffen werken onderling op elkaar in en beinvloeden daarmee elkaars werking. 

Voedingsproblemen

Met de introductie van het ‘gemaksvoedsel’ en ‘designerfoods’, zijn ook de beschavingsziektes geïntroduceerd. Dat is voedsel dat (kunstmatige) geur-, kleur- en smaakstoffen bevat, aspartaam, vulstoffen, resten bestrijdingsmiddelen, weekmakers en gifstoffen. Al deze lichaamsvreemde stoffen storen de processen in ons lichaam en zorgen ervoor dat functies ontregeld worden. Ontregelde functies merken wij aan ongemak in ons lichaam bijvoorbeeld in de spijsvertering, slechte werking van organen en in het bloed. 

Soorten voeding

Een voedingsmiddel bestaan uit verschillende voedingsstoffen.
Ze hebben elk hun eigen functie. We onderscheiden twee grote categorieën: macronutriënten (zijn in grote hoeveelheden nodig) en micronutriënten (zijn in kleine hoeveelheden nodig).

Iedere voedingsstof moet in de juiste hoeveelheid worden aangeboden en er moet een goede balans zijn tussen macro- en micronutriënten.

Macro-nutriënten

Eiwitten, vetten, koolhydraten en water zijn macronutriënten. Kenmerk is dat het lichaam deze stoffen in grotere (macro) hoeveelheden nodig heeft. Macronutriënten leveren energie en/of bouwstoffen. Water en groente- en fruitvezels leveren geen energie maar vallen evengoed onder de macronutriënten en zijn essentieel voor een goed werkende spijsvertering. 

 

Micro-nutriënten

Vitaminen, mineralen, sporenelementen en plantenstoffen (fytonutriënten) zijn micronutriënten. Het lichaam heeft er kleine (micro) hoeveelheden van nodig maar ze zijn wel essentieel voor ons functioneren. Zonder de micronutriënten kunnen de macronutriënten niet goed worden omgezet en ontstaan er allerlei klachten als gevolg van falende organen en processen.

 

 

Voedingsadvies 

Vaak Gestelde Vragen

Hoe ziet een voedingsadvies eruit?

Meestal geven fysieke, emotionele en of mentale klachten aanleiding tot het bezinnen op de voedselinname. In de orthomoleculaire natuurgeneeskundige therapie wordt gekeken naar de inname van voedingstoffen en wat dat voor gevolgen kan hebben. Natuurlijk ook naar wat er niet wordt ingenomen en mogelijke gebreken veroorzaakt. In het gesprek hierover ontstaat er een beeld van de gewenste wijzigingen hierin en welke effecten dat teweeg zal brengen. Op basis hiervan wordt een voedingsadvies samengesteld.

Wat is het verschil tussen suiker en zoetstoffen?

Suiker is ook een zoetstof alleen verkregen uit natuurlijke bronnen zoals biet en riet. Het heeft een nadelig effect op de energiehuishouding van het lichaam. Vervang suiker liever door stevia, honing of agavesiroop. De kunstmatige zoetstoffen zoals aspartaam ed. in zoetjes en lightproducten hebben een nadelig effect op het zenuwweefsel en de bloedsuikerspiegel.   

Wat wordt bedoeld met het voedsel van de jager/verzamelaar?

De mens in de oertijd leefde van de jacht en wat hij kon verzamelen aan noten en bessen. De genen van de mens zijn nog ingesteld op die tijd en sturen de lichaamsprocessen aan vanuit die informatie. De mens moest er op uit om voedsel te zoeken en ging zuinig om met de reservevoorraden. Die mens verkreeg zijn energie door vetverbranding. Door de hoge inname van glucose tegenwoordig, is de mens overgegaan op glucoseverbranding en slaat al het 'overtollige' op als vetweefsel. Dat is een groot verschil!

Wat zijn goede en slechte vetten?

Vetten zoals roomboter (grasboter nog beter), olijfolie, druivenpitolie en kokosolie worden goed door het lichaam verdragen, verwerkt en verbrand. Vetten zoals margarine en halvarine maar ook maiskiemolie, tarwekiemolie, sojaolie en de veelgebruikte zonnebloemolie, zijn minder goed voor het lichaam. Deze vetten en oliën werken ontstekingsbevorderend in het lichaam. 

Wat zijn de zgn. beschavingsziekten?

Met de introductie van het 'gemaksvoedsel' en 'designerfoods', zijn ook de beschavingsziektes geïntroduceerd. Dat is voedsel dat (kunstmatige) geur-, kleur- en smaakstoffen bevat, aspartaam, vulstoffen, resten bestrijdingsmiddelen, weekmakers en gifstoffen. Al deze lichaamsvreemde stoffen storen de processen in ons lichaam en zorgen ervoor dat functies ontregeld worden en dragen bij aan chronische stoornissen in het lichaam.

Vergoeding zorgverzekeraar

Een Orthomoleculair consult valt onder ‘alternatieve zorg’ en kan in aanmerking komen voor (gedeeltelijke) vergoeding vanuit de aanvullende zorgverzekering. Een verwijzing van (huis)arts is niet nodig. Wil je zeker weten wat jouw zorgverzekering dekt? Raadpleeg jouw polis of bel ons. 

Tarieven

Orthomoleculair consult

De anamnese en intake duurt 1 tot 1,5 uur en kost € 75,00

Losse consulten
Consult 30 minuten  €35,00
Consult 45 minuten € 50,00
Consult 60 minuten € 65,00

of stuur een email

Stel een vraag over orthomoleculaire therapie of boek direct een afspraak.

13 + 13 =