FLORIEN 06 53 52 38 76
[vc_row][vc_column][vc_column_text]

Tegenwoordig is er overal en altijd eten voorhanden. Zeker in onze Westerse wereld. Je hoeft er ook niet ver voor te lopen want voor veel mensen is de supermarkt om de hoek. En is het verder dan rijd je met de auto of gezonder! op de fiets.

De moderne mens is veroordeeld tot glucoseverbranding in plaats van vetverbranding zoals in de oertijd. Dat komt omdat veel gefabriceerde producten een overtollige hoeveelheid glucose in een of andere vorm bevatten. Daarom krijgen we veel meer binnen dan verbrand kan worden. Die overtollige glucose wordt opgeslagen in vetweefsel. Om er een paar te noemen: suiker, cola, drop, chips, meld, graan, pizza’s, geur- kleur- en smaakstoffen, aspartaam, drinkontbijtjes, energiedrankjes en light producten. Al dit gemaksvoedsel veroorzaakt lichamelijk ongemak en heeft ons allerlei ‘beschavingsziekten’ gebracht. Als je het lang genoeg consumeert zoals de meesten doen, is het hele systeem uitgeput en werkt het niet meer goed. Een benzinemotor laat je ook niet op diesel draaien.

Onze genen zijn nog steeds ingesteld op 40.000 jaar geleden. Evolutionair gezien zijn genen erg stabiel. Toen was er geen sprake van glucose inname maar van vet. En in de magere tijden werd dat aangesproken.

Het voedsel dat daarbij past, is vers en onbewerkt voedsel dat je zelf bereidt. Dat zijn bijvoorbeeld vis, schaal- en schelpdieren, wild, zaden, knollen, vruchten, fruit etc. Deze levensstijl wordt ook wel Paleo genoemd. Eten zoals dat in de oertijd voorhanden was met een moderne twist uiteraard. We kunnen immers koken, bakken en braden. Maar daarbij vermijd je weer gebruik van suikers, granen, melk, bepaalde ongeschikte oliën enz. Deze voedingsmiddelen hebben bewezen nadelen maar daar wordt publiekelijk weinig over gemeld. Dus wordt ‘de schijf van vijf’ nog veel gebruikt maar die is ook al langere tijd naar de prullenbak verwezen als achterhaald en teveel vanuit commercieel belang bepaald.

Hoe je wilt eten mag je zelf weten maar het is wel goed om je bewust te zijn van de consequenties die bepaald voedsel met zich meebrengt. De ene mens is de ander niet dus soms kan het systeem het bij de een langer volhouden dan bij de ander, maar uiteindelijk wreekt het zich. Door je voedsel inname aan te passen en goed te voelen wat bepaald voedsel met je doet, kun je hier positief in sturen.

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_single_image image=”397″ img_size=”full” alignment=”center” style=”vc_box_outline” border_color=”chino” title=”voeding”][/vc_column][/vc_row]